Så började det

Kjin Schakt Svartlidengruvan

De första fynden

Sju mil väster om lycksele i Storumans kommun, i vildmark och glesbygd, ligger Pauträsk. En liten by som länge var en avfolkningsbygd. Vändningen kom 1994 när tre hobbygeologer från Lycksele letade mineralblock i området. I ett av blocken fann de något som såg lovade ut. Det visades vara guld.

Området undersöktes grundligare och hösten 1995 började man gräva undersökningsdiken i området. Byborna märkte från början ingenting men 1996 siktades maskiner bortom Paubäcken. I en glesbygd är all verksamhet utöver det vanliga en stor sak och ryktet spred sig att provborrningar pågick i området.

Prospekteringen intensifieras

Under hösten 1996 fick byborna veta att det bodde ett antal borrare i Brånaberg. Företaget som borrade var Geodrilling, ett norsktägt företag. 1997 köpte kanadensiska Viking Gold & Prospecting fyndigheten och borrningarna fortsatte. I februari samma år kom en australiensisk geolog till Pauträsk, där han snabbt fann sig tillrätta och blev en del av bygemenskapen. Under de följande åren borrades det i olika omgångar och geologerna avlöste varandra. Chefsgeolog Neale Edwards anlände i maj 1997 och arbetar än idag i Pauträsk.